Autor |
Andrzej K. Kuropatnicki (Uniwersytet Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie) ORCID:0000-0001-9977-7431 |
---|---|
Tytuł | The Early Culinary Manuscripts in the National Library of Ireland |
Title | The Early Culinary Manuscripts in the National Library of Ireland |
DOI |
10.25951/13172 |
Słowa kluczowe | rękopiśmienne książki kucharskie, przepis, tradycja kulinarna, Irlandia. |
Keywords | manuscript recipe books, recipe, culinary tradition, Ireland. |
Strony | 151–173 |
Pełny tekst / full text | |
Tom | 26 |
Autor artykułu zwraca uwagę na niedobór manuskryptów kulinarnych w Irlandii oraz podkreśla
wpływ relacji między Irlandią a Anglią na irlandzkie tradycje kulinarne. Ze względu na
brak średniowiecznej tradycji zapisywania przepisów w Irlandii, najwcześniejsze zachowane
rękopiśmienne książki kucharskie pochodzą z XVII wieku i są napisane wyłącznie w języku angielskim.
Powstały one głównie z myślą o członkach rodziny. Te irlandzkie książki kucharskie,
które zawierają nazwisko autora lub kompilatora, wskazują na ich powiązanie z wyższymi
klasami społeczeństwa irlandzkiego. Kobiety z wyższych klas społecznych były głównymi
autorkami książek kucharskich, podobnie jak w Wielkiej Brytanii. Biblioteka Narodowa Irlandii
jest w posiadaniu wielu rękopiśmiennych książek kucharskich, przy czym najwcześniejsze
teksty pochodzą z połowy lub końca XVII wieku, co pozwala na wgląd w ówczesną kulturę kulinarną.
Te wczesne zbiory przepisów podkreślają znaczenie jedzenia w kulturze irlandzkiej oraz wpływ
kuchni brytyjskiej na kuchnię irlandzką.
The paper discusses the scarcity of culinary manuscripts in Ireland and how the country’s
culinary history is not as developed as in other parts of the world. It highlights the influence of
the relationship between Ireland and England on Irish culinary traditions. Due to the absence
of a medieval recipe writing tradition in Ireland, the earliest surviving manuscript recipe books
date back to the 17th century and are written exclusively in English, primarily for household
use. Those Irish manuscript recipe books that identify an author or compiler often link them
to upper-class backgrounds. Female members of the upper class were the primary authors of
these collections, which were predominantly compiled by women in domestic settings, similar
to the practice in Britain. The National Library of Ireland holds several manuscript recipe
books, with the earliest texts dating from the mid- to late 17th century, offering insights into the
culinary culture of the time. These early recipe collections emphasise the importance of food in
Irish culture and reveal the significant influence of British cuisine on Irish cooking.